НОВИНИ

З минулого тижня українці мають можливість узаконити побудовані без дозволу індивідуальні садибні і дачні будинки. Закон «Про внесення змін до Закону України « Про регулювання містобудівної діяльності»затверджено Верховною Радою у другому читанні і прийнятий 22 березня. Відповідно до документа №3696, ДАБІ зобов'язана протягом 10 днів з моменту подачі про заяви безкоштовно прийняти в експлуатацію об'єкт за результатами його технічного обстеження.

Раніше аналогічні нормативно-правові акти вже приймалися. Остання така спроба закінчилася в 2015 році.

Об'єкти на які поширюється Закон:

  • На будинки площею до 300 кв. м, а також господарські будинки і споруди загальною площею до 300 кв. м, зведені в період з 5 серпня 1992-го по 9 травня 2015 року.
  • будування і споруди сільськогосподарського призначення, зведені до 12 березня 2011 року.

Деякі нюанси:

Об'єкти повинні бути зведені на земельних ділянках відповідного цільового призначення, а їх параметри і розташування не повинні суперечити чинним на даний момент державним будівельним нормам.

Неприємні сторони самобуду:

  1. Неможливість продати, подарувати, передати будинок у спадок і навіть здати в оренду.
  2. Неможливо отримати поштову адресу.
  3. Неможливість на законних підставах провести будь-які інженерні комунікації, а також перспективи знесення об'єкта та накладення на його власника штрафу.

З початку цього року штраф за самовільне будівництво становить 18 мінімальних окладів, або 67 000 грн. У разі його несплати інспектор ДАБІ може прийняти рішення про примусове знесення будинку, причому витрати за демонтаж будуть стягнуті з власника. Якщо ж він звернутися в реєстраційний орган з власної ініціативи - штрафні санкції накладатися не будуть.

Причини самобудів:

  1. Неймовірно високий рівень корупції в даній сфері
  2. Створення штучних бар'єрів на шляху оформлення документів на нерухомість.