НОВИНИ

Законопроект № 7085 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері містобудування» був рекомендований до прийняття Комітетом з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

Цей законопроект передбачає максимальну передачу повноважень і функцій державного архітектурно-будівельного контролю на місцевий рівень для подальшої децентралізації. Депутати мають намір передати функції контролю за проведенням обстеження об'єктів архітектури та реалізацією заходів щодо забезпечення надійності та безпеки при їх експлуатації виконавчим органам місцевого самоврядування.

Порядок присвоєння адреси об'єкту будівництва

Також, буде встановлено єдиний порядок присвоєння адреси об'єкту будівництва. Так, якщо об'єкт нерухомості знаходиться в межах населеного пункту - адреса буде присвоюватись відповідним виконавчим органом сільської, селищної, міської ради. А, якщо об'єкт нерухомості знаходиться за межами населеного пункту, то місцевою державною адміністрацією.

Даний законопроект буде передбачати, що незалежно від місця знаходження об’єкта нерухомого майна адреса буде присвоюватись протягом 5 робочих днів з дня отримання повідомлення від держархбудконтролю. Планується зобов’язати орган державного архітектурно-будівельного контролю повідомляти відповідні ради чи держадміністрації про зареєстровану декларацію про готовність об’єкта до експлуатації (для об’єктів, що за класом наслідків відносяться до СС1) або про видачу сертифіката (для об’єктів, що за класом наслідків відносяться до СС2 та СС3) протягом 5 днів.

Також урегулюються питання ідентифікації об'єкта нового будівництва, ліцензування господарської діяльності з будівництва, професійної атестації виконавців робіт (послуг), пов'язаних із створенням об'єктів архітектури.